زمان تقریبی مطالعه: 4 دقیقه
 

بانوی بهشتی





هنگامی که به تاریخ زندگی بانوی اسلام فاطمه زهرا (علیهاالسّلام) مراجعه می‌کنیم می‌بینیم او در این زمینه یک وضع استثنائی دارد که در تاریخ شخصیت‌های بزرگ جهان اعم از مرد و زن بی‌نظیر است.


۱ - خلقت حضرت زهرا در روایات



نخستین سنگ بنای وجود انسان ، انعقاد نطفه اوست، چرا که به هر حال نطفه است که قسمت مهمی از ارزش‌های وجودی انسان را در بر دارد، و به همین دلیل در روایات اسلامی دستورهای زیادی وارد شده که این سنگ زیر بنا درست نهاده شود. ، بهتر است این سخن را از زبان پیغمبر اکرم (صلی‌الله‌علیه‌و‌اله‌وسلّم) بشنویم:

۱.۱ - روایت اول


ابن عباس می‌گوید: پیغمبر اکرم (صلی‌الله‌علیه‌و‌اله‌وسلّم) زیاد فاطمه را می‌بوسید، روزی عایشه عرض کرد: شما زیاد فاطمه را می‌بوسید؟ رسول خدا (صلی‌الله‌علیه‌و‌اله‌وسلّم) فرمود: (این دلیلی دارد) در شب معراج هنگامی که جبرئیل مرا وارد بهشت کرد، از تمام میوه‌های بهشتی به من داد، و از عصاره آنها نطفه فاطمه در رحم خدیجه منعقد شد. «فاذا اشتقت لتلک الثمار قبلت فاطمة فاصبت من رائحتها جمیع تلک الثمار التی اکلتها؛ هنگامی که مشتاق آن میوه‌های بهشتی می‌شوم، فاطمه را می‌بوسم و از بوی او بوی تمام آن میوه‌ها را که در آن شب خوردم استشمام می‌کنم».

۱.۲ - روایت دوم


این در حالی است که در بعضی از روایات تعبیر به خصوص «سیب بهشتی» شده، چنانکه در همان کتاب «ذخائر العقبی» در حدیثی از گروهی از صحابه نقل شده که پیغمبر (صلی‌الله‌علیه‌و‌اله‌وسلّم) فرمود: «جبرئیل سیبی از بهشت برای من آورد و خوردم و نطفه فاطمه از آن منعقد شد».

۱.۳ - روایت سوم


در حدیث دیگری این میوه «سفرجل» یعنی «به» معرفی شده است، چنانکه در «مستدرک الصحیحین» از «سعد بن مالک» از پیغمبر اکرم (صلی‌الله‌علیه‌و‌اله‌وسلّم) این معنا آمده است.

۱.۴ - روایت چهارم


باز در حدیث دیگری این میوه بهشتی به عنوان یک میوه ناشناخته برای ما مردم دنیا، اما میوه‌ای بسیار زیبا و خوشبو و جذاب، معرفی شده، چنانکه دانشمند معروف «سیوطی» از پیغمبر اکرم (صلی‌الله‌علیه‌و‌اله‌وسلّم) نقل می‌کند: «لما اسری بی الی السماء ادخلت الجنة فوقفت علی شجرة من اشجار الجنة لم ار فی الجنة احسن منها و لا ابیض ورقا و لا اطیب ثمرة، فتناولت ثمرة من ثمرتها، فاکلتها فصارت نطفة فی صلبی، فلما هبطت الی الارض واقعت خدیجة، فحملت بفاطمة، فاذا انا اشتقت الی ریح الجنة شممت ریح فاطمة؛ در شب معراج مرا وارد بهشت کردند، و در برابر درختی از درختان بهشتی ایستادم که در تمام بهشت از آن زیباتر و برگ‌هایی از برگ‌های آن سفیدتر، و میوه‌ای از میوه آن خوشبوتر ندیدم، یکی از میوه‌های آن را برگرفتم، و تناول کردم، و نطفه‌ای در صلب من تشکیل شد، و بعد از آن که به زمین هبوط کردم و با خدیجه همبستر شدم نطفه فاطمه (علیهاالسّلام) منعقد شد، لذا هنگامی که اشتیاق بوی بهشت پیدا می‌کنم بوی فاطمه را استشمام می‌کنم».

۲ - نتیجه‌گیری



در واقع همان حدیث اول، مجموع این احادیث را تفسیر می‌کند، چرا که بر طبق آن، پیغمبر اکرم (صلی‌الله‌علیه‌و‌اله‌وسلّم) ازتمام میوه‌های بهشتی تناول کرده، و نطفه فاطمه از عصاره همه آنها تشکیل شده است، از این گذشته عالم بهشت با جهانی که ما در آن زندگی می‌کنیم به قدری تفاوت و فاصله دارد که الفاظ ما قادر بر بیان حقایق آن نیست، و آنچه می‌گوییم اشارات مختصری به آنهاست، به هر حال یک بانوی بهشتی که دارای خلق و خوی بهشتی است، باید نطفه او را عصاره میوه‌های بهشتی تشکیل دهد، و این امتیازی است که این بانو بر همه زنان جهان دارد.
او یک زن بهشتی بود، خلق و خویش بهشتی، قلب و جانش بهشتی، رنگ و رویش بهشتی، گفتار و سخنانش بهشتی، خلاصه سر تا پا بهشتی بود. آیا در تمام تاریخ بشر کسی را می‌توان یافت که چنین سند افتخاری که در این روایات آمده، در تاریخچه زندگانیش ثبت شده باشد؟
«کتاب بدا الخلق ـ باب ما لقی النبی (صلی‌الله‌علیه‌و‌اله‌وسلّم) و اصحابه من المشرکین».

۳ - پانویس


 
۱. طبری، احمد ابن عبدالله، ذخائر العقبی، ص۳۶.    
۲. طبری، احمد ابن عبدالله، ذخائر العقبی، ص۴۴.    
۳. حاکم نیسابوری، محمد بن عبدالله، مستدرک الصحیحین، ج۳، ص۱۶۹.    
۴. سیوطی، عبدالرحمن بن ابی بکر، تفسیر در المنثور، ج۵، ص۲۱۸.    


۴ - منبع


پایگاه اطلاع رسانی دفتر آیت‌الله‌العظمی مکارم شیرازی، برگرفته از مقاله «بانوی بهشتی»، تاریخ بازیابی ۹۵/۱/۲۴.    






آخرین نظرات
کلیه حقوق این تارنما متعلق به فرا دانشنامه ویکی بین است.